Post Covid pregledi

Post Covid pregledi

Post Covid pregledi su namenjeni pacijentima koji su preležali Covid 2019 ili SARS-CoV-2. Ovo je kompletan pregled koji obuvata dijagnostikovanje, lečenje i praćenje komplikacija koje se mogu javiti nakon što akutna faza bolesti prođe.

Post Covid pregledi uključuju sveobuhvatan skup dijagnostičkih testova koji se obavljaju u jednom danu. Na taj način ćete dobiti izveštaj o svom zdravstvenom stanju nakon preležane Covid infekcije, sprečiti komplikacije i započeti najprikladniji tretman za moguće nuspojave.

Na osnovu vaših faktora rizika i uvida u medicinsku istoriju, najpre će vas pregledati specijalista interne medicine kako bi utvrdio vaše trenutno stanje i stepen rizika od razvoja posledica ili komplikacija usled preležanog Covid-a.

korona pregled beograd

Zašto su važni Post Covid pregledi?

Budući da je SARS-CoV-2 nov virus, još uvek do kraja nepoznat stručnjacima, neophodno je da pratite svoje zdravstveno stanje nakon preležane infekcije, budući da se mogu pojaviti izvesne komplikacije – od kojih je najpoznatija tromboza krvnih sudova. Treba naglasiti da čak i neki asimptomatski pacijenti kasnije mogu pretrpeti komplikacije.

Nakon preležane akutne faze bolesti COVID-19, neophodno je da se konsultujete sa doktorom, posebno ako imate kardiovaskularne, plućne ili hematološke faktore rizika ili druge simptome poput umora, malaksalosti, bolova u grudima ili lupanja srca.

Šta uključuje paket Post Covid pregleda?

Najpre će se obaviti sveobuhvatna procena specijaliste interne medicine, pulmologa i kardiologa, koji će ispitati sve sisteme organa koji mogu biti zahvaćeni i analizirati sve prikupljene podatke.

Post Covid paket uključuje:

–          Pregled pulmologa,

–          Spirometriju,

–          Difuziju gasova sa transfer faktorom pluća,

–          Laboratorijska testiranja  (KKS, leukocitarna formula, sedimentacija, CRP, D Dimer, AST, ALT, urea, kreatin, glukoza, natrijum, kalijum),

–          Kardiološki pregled sa EKG pregledom,

–          Kardiološki pregled sa ultrazvukom srca,

–          Merenje ABI indeksa.

 

Transfer faktor pluća (difuzija gasova u plućima) meri kako vaša pluća uzimaju kiseonik iz vazduha koji udišete i prenose ga u krvotok. Rezultat testa se zapravo naziva transfer faktor pluća ili kapacitet difuzije gasova u plućima.

Spirometrija omogućava lekarima da odrede kapacitet pluća i eventualne poremećaje u funkcionisanju respiratornog sistema.

Elektrokardiografija je test koji će dati specijalističke informacije o stanju vašeg srca, otkrivanjem aritmija, znakova opstrukcije koronarnih arterija, poremećaja nervnog sistema i drugih srčanih oboljenja

Transtorakalna ehokardiografija se takođe može sprovesti za detaljnije proučavanje srca koristeći zvučne talase sa trodimenzionalnim slikama i, ako je potrebno, Doplerov test koji omogućava lekarima da vide kretanje krvi kroz srce, zaliske i druge srčane strukture.

ABI index (ankle brachial index) parametar na osnovu kojeg se procenjuje stanje velikih arterijskih krvnih sudova ekstremiteta. Eventualno možemo da uočimo i zakrčenje krvnih sudova.

Takođe, pacijentima se radi kompletna analiza krvi i urina radi dijagnostikovanja mogućih komplikacija ili posledica SARS-Cov-2, koja uključuje: KKS, SE, CRP, D dimer, AST i ALT, ukupni bilirubin, ukupnu kreatin kinazu, feritin, fibrinogen, glikemija, HbA1C, urea, kreatinin, mokraćna kiselina, albumin, Antitela IGM i IGG i po potrebi.

Šta nakon Post Covid pregleda?

Zavisno od postavljene dijagnoze i vašeg zdravstvenog stanja, lekar će vam dati savete o postupanju i lečenju eventualnih komplikacija nakon preležane infekcije korona virusom.

Svaki dodatni pregledi i dijagnostika koji su potrebni se naplacuju sa 30% popusta.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon