Kompletan oftalmološki pregled

Kompletan oftalmološki pregled

Kompletan oftalmološki pregled jeste važan deo brige o zdravlju vaših očiju, vida i opšteg zdravlja.

Periodični pregledi očiju i vida su važan deo preventivne zdravstvene zaštite. Treba napomenuti da mnogi problemi sa očima i vidom ne daju znakove i simptome u početnom stadijumu, tako da možda ni ne znate da problem postoji. Rana dijagnoza i lečenje mogu pomoći u sprečavanju gubitka vida.

Kada odete na oftalmološki pregled, zavisno od vaših tegoba (ako one uopšte i postoje), oftalmolog će vam postaviti neka pitanja i izvršiti određene testove.

Lekar će vas najpre pitati o svim problemima sa očima ili vidom koje trenutno imate i o vašem opštem zdravlju. Pored toga, lekara će zanimati kada su počeli vaši simptomi, da li uzimate neke lekove i koje su to okolnosti vezane za posao ili okolinu koje mogu uticati na vaš vid.

Šta obuhvata kompletan oftalmološki pregled?

  • Određivanje vidne oštrine
  • Merenje očnog pritiska
  • Pregled na biomikroskopu
  • Pregled očnog dna

Određivanje vidne oštrine

Određivanje vidne oštrine pomaže lekaru da proceni koliko jasno vidi svako oko. U ove svrhe se najčešće koriste tzv. ‘’tabele za čitanje’’, kada će od vas biti zatraženo da čitate slova ili znakove na grafikonu sa određene udaljenosti.

Merenje očnog pritiska

Kao deo kompletnog oftalmološkog pregleda, lekar će vam izmeriti i očni pritisak (tonometrija). U ove svrhe koristimo savremen i precizan uređaj koji meri pritisak direktnim kontaktom sa okom. Generalno, opseg normalnog očnog pritiska je između 10 i 21 mmHg.

Pregled na biomikroskopu

Pregled oka na biomikroskopu (špalt lampi) sa jakim svetlom daje oftalmologu detaljan uvid u različite strukture na prednjem delu oka, kao i unutar oka. Korišćenje biomikroskopa je ključno sredstvo u određivanju zdravlja vaših očiju i otkrivanju potencijalnih očnih bolesti.

Pregled očnog dna

Pregled očnog dna ili oftalmoskopija jeste jednostavan i bezbolan pregled koji lekaru daje potpune informacije o glavnim strukturama zadnjeg dela očne jabučice: početni deo vidnog živca, žutu mrlju i krvne sudove mrežnjače kao i celu mrežnjaču. Pregled se izvodi pomoću instrumenta koji se zove oftalmoskop ili lupe uz asistenciju biomikroskopa, uređaja koji omogućava vizualizaciju zadnjeg dela oka kroz izvor svetlosti i sistem sočiva. Dobijeni rezultati pomažu u dijagnostici i praćenju različitih očnih stanja i bolesti.

  • Dodatni testovi mogu uključivati procenu percepcije dubine vida, vida boja, pokreta očnih mišića, perifernog ili bočnog vida i načina na koji vaše zenice reaguju na svetlost. U ove svrhe se može koristiti širok spektar mikroskopa, sočiva i digitalne tehnologije.
  • Tokom oftalmološkog pregleda se često koriste i kapi za oči za privremeno širenje zenice radi boljeg pregleda struktura unutar oka.
  • U većini slučajeva, oftalmološki pregled ne zahteva prethodnu pripremu.
Zakaži termin
phone-icon