Endoskopski pregledi od sada u Tesla Medical Group!

Utorak, 06.06.2023 | 15:48

Da li su vam potrebni endoskopski pregledi? Ukoliko patite od problema sa varenjem, vaš gastroenterolog može preporučiti endoskopiju kao medicinsku proceduru koja se koristi za ispitivanje vašeg gastrointestinalnog trakta.

Zato možemo sa ponosom da vas obavestimo da je Tesla Medical Group uveo i endoskopske preglede u svoju redovnu praksu.

Kompletna zdravstvena nega na jednom mestu. Jer naši pacijenti to zaslužuju.

Endoskopski pregledi su veoma važni u dijagnostici gastroenteroloških oboljenja. Neretko pacijenti budu uskraćeni za ovu veoma bitnu uslugu u mnogim zdravstvenim ustanovama ili su liste čekanja dugačke. Mi znamo kolika je važnost ovakve vrste pregleda i zato smo vam omogućili celokupnu uslugu na jednom mestu – bez čekanja i bez odlaganja!

Sada možete da obavite gastroskopiju i kolonoskopiju, kao značajne endoskopske preglede u dijagnostici oboljenja digestivnog trakta, u našoj ustanovi.

Zašto smo uvrstili endoskopske preglede u svoju redovnu praksu?

Svako ima problema sa digestivnim sistemom s vremena na vreme. Neke uobičajene tegobe jesu mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, promene vezane za probavu, dijareja, opstipacija i druge manje ili više ozbiljne promene.

Endoskopski pregledi su često presudni u otkrivanju uzroka ovih simptoma.

Pre planiranja bilo kakvih pregleda i testova, važno je razgovarati sa pacijentom, saznati o aktuelnim simptomima i njegovoj istoriji bolesti. Na osnovu toga pacijent dobija individualizovan plan laboratorijskih i instrumentalnih pretraga. Glavni instrumentalni pregledi koji se primenjuju u dijagnostici crevnih poremećaja jesu endoskopija gornjeg gastrointestinalnog trakta (gastroskopija) i endoskopski pregled debelog creva (poznat i kao kolonoskopija).

Kako bismo vam pomogli da razumete važnost endoskopije, odgovorili smo na neka među najčešćim pitanjima.

 1. Šta su endoskopski pregledi?

Endoskopski pregledi koje možete obaviti u našoj ustanovi obuhvataju gastroskopiju i kolonoskopiju.

Gastroskopija kao vrsta endoskopskog pregleda omogućava lekaru da pregleda sluznicu vašeg gornjeg gastrointestinalnog trakta: jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo.

Kolonoskopija služi za ispitivanje debelog creva (kolona i rektuma).

 1. Kako se izvode endoskopski pregledi?

U ove svrhe se koristi endoskop, fleksibilna cev koja ima kameru na vrhu i sopstveni izvor svetlosti. Dok endoskop prolazi kroz vaš gastrointestinalni trakt, on šalje slike na monitor računara, i tako lekar ima uvid u eventualne abnormalnosti.

 1. Koje tegobe zahtevaju endoskopski pregled?

Endoskopija se koristi kada imate problema sa bilo kojim delom gastrointestinalnog trakta.

Simptomi koji zahtevaju endoskopski pregled mogu uključivati:

 • Hronični ili jak bol u stomaku (naročito gornjem delu stomaka)
 • Povraćanje
 • Krv u stolici
 • Mučnina
 • Poteškoće pri gutanju
 • Hronična gorušica
 • Krv u stolici
 • Hronična dijareja ili zatvor i dr.

Endoskopski pregledi su od značajne koristi kada se sumnja ne tumore, čireve i upale u digestivnom sistemu. Endoskopija je takođe od pomoći u dobijanju biopsije ili malog uzorka tkiva. Biopsije pomažu da se utvrdi da li je tkivo kancerogeno ili benigno.

Prepoznali smo značaj endoskopskih pregleda za dijagnostiku i lečenje digestivnih tegoba, zato smo i uvrstili ovu značajnu uslugu u svoju ponudu.

 1. Mnogi pacijenti se plaše endoskopskih pregleda zbog nelagodnosti. Postoje li načini da se ovo izbegne?

Iako endoskopski pregledi mogu izgledati neprijatno, oni su neophodni da bi se bolest dijagnostikovala u ranim fazama i primenilo uspešno lečenje. Takođe, bilo kakva neprijatnost koju pacijent može da doživi tokom pove procedure, danas se uspešno može suzbiti uz pomoć odgovarajućih anestetika.

Stepen osetljivosti na ovakvu vrstu pregleda svakako varira među ljudima, kao i prag bola. U svakom slučaju, pacijent dobija lokalni anestetik u spreju (lidokain) u grlo pre gastroskopije, dok se kod kolonoskopije može koristiti sedacija.

Neki pacijenti se bezrazložno plaše ovih pregleda, ali ih prilično lako podnose. Dok se drugi pacijenti uopšte ne plaše pregleda, prate uputstva, ali njihov refleks povraćanja je toliko jak da otežava izvođenje procedure. Takvi pacijenti često moraju da dobiju intravensku anesteziju, koja traje svega nekoliko minuta. Budite sigurni da naši lekari koriste posebne anestetike koji imaju kratkoročni efekat, bez neželjenih reakcija.

 1. Da li su ovi pregledi bezbedni?

Endoskopski pregledi su bezbedni i rizik od komplikacija je veoma nizak. Uređaji koje koristimo u ove svrhe su zaista vrhunskog kvaliteta i performansi, a naši lekari koji izvode pregled su obučeni i iskusni kod ovako osetljivih procedura.

 1. Zašto je važno da pacijenti imaju endoskopski pregled?

Zbog posebne anatomije i fiziologije, nije moguće obaviti ultrazvučne preglede digestivnog trakta. Zato su endoskopski pregledi prva stvar izbora kada lekar posumnja na neko oboljenje u ovom delu organizma.

Endoskopski pregledi su najbolja metoda za otkrivanje različitih gastrointestinalnih bolesti, uključujući: Baretov jednjak, karcinom jednjaka, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu i karcinom želuca i creva, zapaljenske bolesti creva, kao i mnoge druge bolesti.

Endoskopski pregledi su važni jer mogu otkriti različita oboljenja u ranoj fazi, kada je moguće uspešno lečenje. Takođe predstavljaju nezaobilaznu metodu skrininga za rak debelog creva.

Tesla Medical Group okuplja tim vrhunskih gastroenterologa koji izvode endoskopske preglede uz pomoć uređaja najnovije tehnologije. Ukoliko i vi patite od digestivnih tegoba, sada sve preglede možete da obavite na jednom mestu, bez čekanja.

Vrhunska usluga, brzi rezultati i adekvatan plan lečenja.

Sa nama ste u sigurnim rukama.

 

NEWSLETTER

Kontaktirajte nas

  phone-icon