Vitaminske infuzije

Vitaminske infuzije

Znamo da većina ljudi uzima svoje vitamine konzumirajući ih sa svojim napitkom po izboru. Čini se da je ovo najlakši način da poboljšate nedostatke u svojoj ishrani i povećate količinu neophodnih vitamina i minerala.
Međutim, da li je ovo i jedini način da unesete sve potrebne nutrijente?
Možda niste znali, ali postoje i vitaminske infuzije kao veoma efektivan način dobijanja neophodnih vitamina i drugih nutrijenata koje ishranom svakako ne možemo da unesemo u toj količini koja je optimalna.
Zašto su vitaminske infuzije toliko popularne danas – objasnićemo vam u okviru narednih redova.

Šta su zapravo vitaminske infuzije?

Intravenska terapija vitaminima se koriste za infuziju vitamina i tečnosti direktno u krvotok. Kombinacija i doza vitamina u samom koktelu, kao i učestalost ovih infuzija, mogu da variraju u zavisnosti od vaših zdravstvenih potreba i ciljeva.

Koliko su efikasne vitaminske infuzije?

Iako preko 86% odraslih pretežno uzima vitaminske suplemente oralnim putem, mnogi sve više razmatraju terapiju vitaminima intravenskim putem. Sa ovom terapijom, možete osetiti efekte hranljivih materija brže nego da ste uzimali oralni suplement.

infuzija beograd

Zašto da se odlučite za vitaminske infuzije u odnosu na oralne suplemente?

Vaše telo može da apsorbuje vitaminske infuzije sa većom stopom apsorpcije i stoga je njihovo dejstvo znatno brže. Ovakvi tretmani omogućavaju vitaminskim koktelima da zaobiđu creva i varenje i dospeju direktno u vašu krv. Zato nema bojazni da se nešto nije apsorbovalo, a korisna dejstva će biti i te kako postignuta.
Dakle, možemo da se složimo da su neke osnovne prednosti intravenske primene vitaminskih preparata sledeće:

• brže dejstvo,
• 100% bioraspoloživost,
• mogućnost individualne pripreme vitaminske infuzije na osnovu specifičnih potreba pojedinca.

Zbog svojih gotovo trenutnih efekata i brojnih zdravstvenih prednosti, vitaminske infuzije su postale naširoko popularne i rado korišćene.

Kako je sve počelo?

Vitaminske infuzije su najpre počele da se koriste kao mešavina vitamina C i B, kalcijuma i magnezijuma. Pionirom vitaminske terapije smatra se dr Džon Majers, lekar iz Baltimora koji je davao vitaminske koktele pacijentima koji su patili od niskog nivoa energije i oslabljenog imunološkog sistema. Od čuvenog Majersovog koktela do danas, nastale su brojne druge vitaminske infuzije koje će vam pomoći u lečenju različitih zdravstvenih stanja.

Kako funkcioniše ova terapija?

Kod vitaminskih infuzija, esencijalni vitamini i minerali se unose u telo kroz vene. Ovim načinom primene, vitamini i mikronutrijenti izbegavaju metabolizam u crevima. Takođe, supstance brže ulaze u krvotok i oko tela jer nisu ograničene koliko brzo mogu da se apsorbuju. Kao rezultat, telo dobija punu korist od vitamina i mikronutrijenata kada se daju kroz vene.

Koje su glavne komponente vitaminskih infuzija?

Postoje različite supstance koje mogu biti u tipičnom koktelu za vitaminsku infuziju. U većini slučajeva, komponente su prilagođene razlogu za njihovu upotrebu. Naime, različite bolesti ili medicinska stanja mogu zahtevati određenu kombinaciju vitamina i mikronutrijenata.
Generalno, neke supstance koje se mogu naći u tipičnom koktelu za vitaminsku infuziju uključuju sledeće:

• Vitamin C
• Vitamini B kompleksa: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacinamid), vitamin B5 (dekspantenol), piridoksin (vitamin B) i vitamin B12 (cijanokobalamin)
• Folna kiselina
• Kalcijum
• Magnezijum
• Kalijum
• Cink
• Glutation (antioksidans koji je uključen u mnoge važne procese u telu)

Naravno, postoji mnogo više vitamina i mikronutrijenata koji mogu biti uključeni u ovakvu vrstu terapije.

Kada treba da se odlučite za vitaminske infuzije?

Svako može imati koristi od vitaminskih infuzija, bilo da se radi o nekome ko nema zdravstvenih tegoba ili pak ima neki zdravstveni problem.

Bilo da ste iscrpljeni, hronično umorni, mamurni ili se oporavljate od neke bolesti – vitaminske infuzije su pravo rešenje za vas.
Možda želite samo da poboljšate svoje opšte zdravlje i poradite na kvalitetu kože i kose.
S druge strane, vitaminske infuzije su nešto što profesionalni sportisti i oni koji se rekreativno bave sportom ili treniraju rado koriste na redovnom nivou.

Vitaminske infuzije se naročito preporučuju:

– Pojedincima koji su na tretmanima za određene bolesti ili se oporavljaju od bolesti
– Pojedincima koji se osećaju iscrpljeno i imaju hronično nisku energiju
– Pojedincima koji su dehidrirani
– Pojedincima koji imaju oslabljen imunitet
– Pojedincima sa poremećajima raspoloženja kao što su depresija i anksioznost
– Sportistima pre i posle velikih sportskih aktivnosti.

Naravno, primena vitaminskih infuzija ne isključuje vašu redovnu i zdravu ishranu, kao i upotrebu određenih oralnih suplemenata prema preporuci i dozi koju odredi vaš lekar.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon