Određivanje i provera dioptrije

Određivanje i provera dioptrije

Ukoliko ste primetili da vaš vid nije tako oštar kao što je bio, trebalo bi da se javite oftalmologu radi određivanja vidne oštrine. Ovaj test pre svega može da utvrdi koliko dobro trenutno vidite. Nakon toga, sledi određivanje dioptrije ukoliko postoji.

Testovi refrakcije pomažu lekaru da odredi vašu dioptriju i da li su vam potrebne naočare ili kontaktna sočiva za poboljšanje vidne oštrine.

Neretko se dešava da greška refrakcije može uticati na vaš vid. Greške refrakcije sprečavaju da se svetlost pravilno prelama dok ulazi u vaše oko.

Koje su vrste refrakcionih grešaka?

Astigmatizam utiče na vid na svim udaljenostima. Javlja se kada je rožnjača ili sočivo oka nepravilnog oblika, sprečavajući svetlost da se pravilno prelama.

Hiperopija se javlja kada je očna jabučica prekratka, zbog čega se svetlost fokusira iza mrežnjače, umesto na nju.

Miopija se javlja kada je očna jabučica predugačka, zbog čega se svetlost fokusira ispred mrežnjače, umesto na nju.

Presbiopija utiče na vid na blizinu. Javlja se obično oko 45 godine zbog slabosti cilijarnog mišića što utiče na njegovu sposobnost da se fokusira na objekte u blizini.

Šta možete da očekujete tokom pregleda?

Tokom testa refrakcije lekar će proceniti vašu oštrinu vida i odrediti najbolju korekciju refrakcije za vaše naočare ili kontaktna sočiva.

Zakaži termin
phone-icon