Dopler krvnih sudova vrata

Dopler krvnih sudova vrata

Dopler krvnih sudova vrata predstavlja neinvazinu, neškodljivu i bezbolnu ultrazvučnu metodu, koja primenom Dopler-ovog efekta na precizan način ispituje stanje arterijskih i venskih krvnih sudova vrata, kao i protok krvi u njima.

Kada se izvodi dopler krvnih sudova vrata / Indikacije?

Ovaj pregled omogućava ispitivanje:

  • protoka krvi kroz krvne sudove vrata,
  • izgled zidova krvnih sudova vrata,
  • dijagnostikovanje eventualnih suženja (stenoze), plakova i trombova, kao i proširenja (aneurizme) u krvnim sudovima vrata.

Ova metoda ispitivanja može da se primeni i u slučaju da lekar posumnja da možda imate bolest karotidne arterije, što je jedan od glavnih faktora rizika za moždani udar. Prvi simptom bolesti karotidne arterije često je moždani udar ili prolazni ishemijski napad. Neki rani znaci upozorenja za moždani udar su: slabost, utrnulost ili peckanje na jednoj strani tela ili u ruci ili nozi nemogućnost pomeranja ruke ili noge, nemogućnost jasnog govora ili nerazgovetan govor, nemogućnost gledanja na jedno oko ili gubitak perifernog vida.

dopler krvnih sudova vrata

Kako se izvodi kolor dopler?

Ovaj pregled traje oko 15 do 30 minuta. Tokom ove procedure ćete ležati na krevetu za pregled sa glavom blago nagnutom unazad. Lekar nanosi gel na ultrazvučnu sondu i zatim je pomera duž područja vrata, naročito u predelu gde se nalaze karotidne arterije – glavni krvni sudovi vrata.

Da li postoje rizici?

Ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata je metoda bez rizika i tada niste izloženi zračenju.

Šta nakon pregleda?

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon