Holter krvnog pritiska

Holter krvnog pritiska

Holter krvnog pritiska je uređaj koji pacijent nosi 24h i time se obezbeđuje praćenje krvnog pritiska tokom celog dana. Ovo je brza i bezbolna neinvazivna metoda kojom se kontinuirano beleži arterijski pritisak.

Kako se koristi holter krvnog pritiska?

Lekar postavlja mali uređaj u vidu manžetne na vašu nadlakticu, koji je povezan sa holter  uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko  pojasa. Neophodno je da se manžetna naduva, a zatim se krvni pritisak meri tokom dana i noći u određeno vreme.

* Dok nostite holter uređaj za praćenje krvnog pritiska možete slobodno da obavljate sve uobičajene aktivnosti.

* Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi! Zato tokom praćenja nećete moći da se kupate, tuširate ili plivate (istuširajte se pre početka snimanja).

* Potpuno bezbolna procedura, bez rizika.

24-satni holter krvnog pritiska beograd

Moraćete da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba, kako biste zabeležili šta ste sve radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste eventualne tegobe imali.

Nakon 24 sata je neophodno da dođete u Tesla Medical kako biste vratili uređaj i doneli na uvid dnevnik aktivnosti i tegoba svom lekaru. Lekar će zatim izvršiti poređenje vrednosti  krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima navedenim u vašem dnevniku i dobićete rezultate ispitivanja.

Monitoring krvnog pritiska tokom obavljanja uobičajenih svakodnevnih aktivnosti je važan parametar u postavljanju dijagnoze vezane za kardiovaskularna stanja.

Holter meri krvni pritisak u određeno vreme

Tokom snimanja, krvni pritisak će se automatski meriti svakih pola sata tokom dana i svakih sat vremena tokom noći, u skladu sa najnovijim međunarodnim smernicama za praćenje krvnog pritiska.

Dokazano je da praćenje arterijskog pritiska tokom 24 sata ima veću prediktivnu vrednost za različite kardiovaskularne i cerebrovaskularne događaje u odnosu na merenje pritiska u momentu posete ordinaciji. Na taj način se omogućava pravilno određivanje terapije kao i praćenje efekta terapije.

Prate se oscilacije vrednosti krvnog pritiska tokom 24h

Analiza podataka 24 -časovnog praćenja krvnog pritiska takođe omogućava da se posmatra profil krvnog pritiska noću. Stoga, uzima u obzir svako fiziološko smanjenje vrednosti pritiska (padanje) ili fiziološko povećanje arterijskog pritiska ujutru (jutarnji talas).

Indikacije / Zašto se radi?

24-satni holter krvnog pritiska se sprovodi u cilju otkrivanja:

  • dnevnih i noćnih varijacija vrednosti krvnog pritiska
  • efekta “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne samim oboljenjem)
  • povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, trudnica, starijih osoba, adolescenata)
  • „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.
  • praćenje efekata terapije.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon