EKG holter

EKG holter

EKG holter je uređaj za brzo, bezbolno i neinvazivno dijagnostikovanje koje beleži grafički zapis električne aktivnosti srca (elektrokardiograma) tokom 24h. Holter monitor beleži električnu aktivnost vašeg srca, i na taj način prati rad srca tokom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti.

Standardni EKG test je jedan od najjednostavnijih i najbržih testova koji se koriste za procenu rada srca, a njime se otkriva koliko brzo srce kuca, koji je ritam otkucaja srca (stabilan ili nepravilan), te jačina i vreme električnih impulsa. Promene na EKG-u mogu biti znak mnogih srčanih oboljenja.

Zašto se koristi EKG holter / Indikacije?

Cilj izvođenja ovog testa jeste registrovanja električne aktivnosti srca i otkrivanje poremećaja srčanog ritma (aritmija).

Razlozi zašto vaš kardiolog zatraži EKG holter uključuju:

 • Za procenu bola u grudima i drugih znakova i simptoma koji mogu biti povezani sa srcem, kao što su umor, otežano disanje, vrtoglavica ili nesvestica
 • Za identifikaciju nepravilnog rada srca ili lupanja srca
 • Da bi se utvrdilo koliko dobro radi pejsmejker
 • Da bi se utvrdilo koliko dobro funkcioniše lečenje složenih aritmija
 • Da bi se procenio rizik za buduće događaje povezane sa srcem u određenim stanjima, kao što je hipertrofična kardiomiopatija (zadebljani zidovi srca), nakon srčanog udara koji je izazvao slabost leve strane srca, ili Wolff-Parkinson-White sindroma (gde postoji abnormalni električni sprovodni put unutar srca)
 • Kada EKG u mirovanju ne pokazuje jasan uzrok vaših tegoba.

holter ekga beograd

Obratite pažnju na sledeće simptome

Vaš kardiolog može zatražiti 24-satni holter EKG-a ako imate simptome kao što su:

 • vrtoglavica i nesvestica
 • nizak krvni pritisak
 • hroničan umor i lupanje srca
 • bol u grudima
 • otežano disanje, nedostatk vazduha, kratak dah.

Određene aritmije (abnormalni srčani ritmovi) mogu se pojaviti samo s vremena na vreme. Ili se mogu pojaviti samo pod određenim uslovima, poput stresa ili aktivnosti. Aritmije ovog tipa teško je snimiti na klasičnom EKG testu. Zbog toga, kardiolog može zatražiti holter monitoring kako bi imao veće šanse da “uhvati“ bilo kakve abnormalne otkucaje srca ili ritmove koji mogu izazvati vaše simptome.

Kako se izvodi ovo merenje?

Tokom ovog testa na grudnom košu ćete nositi 5 EKG elektroda, koje su žicama povezane sa malim, prenosivim uređajem za snimanje – holterom (koji ćete nositi u torbici prebačenoj preko ramena).

Dobićete uputstva o tome koliko dugo ćete morati da nosite monitor (obično 24 sata), kako da vodite dnevnik svojih aktivnosti i simptoma tokom testa, kao i uputstva za ličnu negu i aktivnosti, koji uključuju održavanje uređaja suvim.

* Tokom nošenja holter uređaja možete da obavljate sve uobičajene aktivnosti, osim plivanja, tuširanja i kupanja (neophodno je da uređaj ostane suv). Zato se istuširajte pre početka snimanja.

* Obavezno zapišite u dnevnik sve tegobe i simptome koje ste imali tokom perioda od 24h (ako ih budete imali), uključujući: vrtoglavicu ,nesvesticu, lupanje srca, preskakanje srca, bol u grudima, otežano disanje i dr.

* Nakon 24 sata dolazite u Tesla Medical da  vratite uređaj i date na uvid svoj dnevnik aktivnosti i tegoba vašem kardiologu. On će uporediti 24-satni EKG zapis sa tegobama i aktivnostima iz vašeg dnevnika i detaljno će vam objasniti rezultate ispitivanja.

Da li postoje rizici?

24-satni holter EKG-a je jednostavan način za procenu rada srca i rizici su retki.

Može biti neprijatno kada se budu skidale lepljive elektrode i trake.

Na rad holter uređaja uglavnom ne utiče rad drugih električnih uređaja, ali bi trebalo izbeći blizinu: magneta, detektora za metal, mikrotalasne rerne, električne četkice za zube i preterano korišćenje mobilnog telefona. U tom slučaju može doći do kratkotrajnog prekida signala između elektroda i holtera.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon