EKG (Elektrokardiogram)

EKG (Elektrokardiogram)

EKG ili elektrokardiogram je brza, bezbolna i neinvazivna metoda koja beleži grafički zapis električne aktivnosti srca pomoću uređaja koji se zove elektrokardiograf.

EKG je osnovni pregled koji možete obaviti kod kardiologa, a predstavlja jedan od najjednostavnijih i najbržih testova koji se koriste za procenu rada srca.

Zašto se izvodi EKG / Indikacije?

Elektrokardiogram (EKG) snima i beleži trenutnu elektičnu aktivnost srca. Ovaj test se izvodi u cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma (aritmije), kao i poremećaja u sprovođenju električnog impulsa kroz srca.

Neki razozi zašto kardiolog može zatražiti da uradite EKG uključuju:

  • otkrivanje uzroka bolova u grudima
  • za procenu tegoba koje mogu biti povezane sa srcem, poput jakog umora, otežanog disanja, vrtoglavice ili nesvestice
  • za identifikaciju nepravilnog rada srca
  • otkrivanje ishemijske bolesti srca, infarkta miokarda (srčanih udara) , kao i ranije preležanih infarkta miokarda
  • kao pomoć u određivanju ukupnog zdravlja srca pre procedura kao što je operacija; ili nakon lečenja stanja kao što su srčani udar, endokarditis (upala ili infekcija jednog ili više srčanih zalistaka); ili nakon operacije srca ili kateterizacije srca
  • da bi se videlo kako radi implantirani pejsmejker
  • da bi se utvrdilo koliko dobro deluju određeni lekovi za srce
  • osnovno praćenje funkcije srca tokom fizičkog pregleda; ovo se može koristiti kao poređenje sa budućim testovima, kako bi se utvrdilo da li je bilo promena

elektrokardiogram beograd

Kako se sprovodi ?

Elektrode (neka vrsta malih, plastičnih “flastera“ koji se lepe za kožu) se postavljaju na određena mesta na grudima, rukama i nogama. Elektrode su povezane sa aparatom pomoću provodnih žica. Električna aktivnost srca se zatim meri, tumači i štampa u vidu EKG zapisa.

* Od vas će se tražiti da uklonite sav nakit ili druge predmete koji mogu ometati test; takođe je neophodno da uklonite odeću od pojasa nagore.

* Elektrode će biti pričvršćene na grudi, ruke i noge.

* Tokom snimanja ćete ležati; nemojte se pomerati niti pričati, budući da pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.

*Prirodni električni impulsi koordiniraju kontrakcije različitih delova srca kako bi krv tekla neometano. EKG snima ove impulse kako bi pokazao koliko brzo srce kuca, ritam otkucaja srca (stabilan ili nepravilan), te snagu i vreme električnih impulsa dok se kreću kroz različite delove srca.

* Promene na EKG-u mogu biti znak mnogih srčanih oboljenja.

Da li postoje rizici od EKG-a?

Elektrokardiogram (EKG) je brz i jednostavan način za procenu rada srca.

Tokom ovog testa nećete ništa osetiti, ali može biti neprijatno kada se skidaju lepljive elektrode.

* Tokom EKG-a se u telo NE šalje električna energija, već se samo registruje električna aktivnost srca – tako da NE postoji rizik od strujnog udara.

Šta nakon testa?

Možete da se vratite uobičajenim dnevnim aktivnostima, osim ako vam lekar ne kaže drugačije.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon