Vođenje trudnoće

Vođenje trudnoće

Redovni pregledi u trudnoći  su neophodni da bi smo osigurali dobar  ishod same trudnoće, kako za bebu tako i za trudnicu. Ginekolozi u okviru poliklinike Tesla Medical mogu da vam pruže uslugu vođenja trudnoće, kako biste bili mirni i bezbrižni tokom drugog stanja.

Vođenje trudnoće u okviru poliklinike Tesla Medical podrazumeva:

  • U prva 3 meseca trudnoće: ultrazvučni pregled za potvrdu trudnoće i kompletan ginekološki pregled trudnice
  • nedelja trudnoće: double test i ginekološki ultrazvučni pregled
  • 16 – 18. nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom, cervikometrija
  • 20 – 24. nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom (ekspertski ultrazvučni skrining)
  • nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom, cervikometrija
  • nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom
  • nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom, vaginalni i cervikalni brisevi, procena veličine i položaja fetusa u materici, CTG
  • Predporođajna priprema

Prvi ginekološki pregled i ultrazvuk u trudnoći su od izuzetnog značaja, kako bi se potvrdila trudnoća, da se ustanovi da li je u pitanju jednoplodna ili višeplodna trudnoća, da li se gestacijska kesa pravilno razvila i da se isključi mogućnost ektopične (vanmaterične) trudnoće.

Ultrazvučni pregledi u daljem toku trudnoće su veoma značajni, jer služe za procenu gestacijske starosti trudnoće i vitalnosti ploda. Takođe se posmatraju različiti parametri vezani za rast i razvoj fetusa, prati se rad srca i zahvaljujući ultrazvuku moguće je videti i pokrete bebe. U zavisnosti od godina trudnice i rezultata Double  testa  ,savetuju se i dodatni genetski  testovi ploda.

Tokom vođenja trudnoće neophodno je da trudnica jednom mesečno (ili prema savetu svog ginekologa) radi i određene laboratorijske analize (kompletna krvna slika i analiza urina, gvožđe, glikemija, urea, kreatinin, AST, ALT, ukupni proteini), kontrola krvnog pritiska i telesne tezine, uz obavezno određivanje krvne grupe sa RH faktorom na samom početku trudnoće.

Zakaži termin
phone-icon