Uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma

Šta su kondilomi?

Kondilomi ili genitalne bradavice najčešće izgledaju kao šiljaste ili zaobljene izrasline koje se mogu formirati na koži ili sluzokoži polnih organa, anusa ili na grliću materice. U redjim  slučajevima mogu se naći i u usnoj supljini, na jeziku i grlu.

Šta je uzrok za pojavu kondiloma?

Kondilomi su uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV) i kao takvi spadaju u jednu od najčešćih polno prenosivih infekcija.

Kako se prenose kondilomi?

Kondilomi se prenose seksualnim kontaktom ili bliskim kontaktom koža na kožu u predelu genitalija, a takođe se mogu preneti sa zaražene majke na plod tokom porođaja. Period inkubacije može biti nekoliko nedelja do 2 godine.

Da li postoje simptomi?

Simptomi mogu uključivati:

  • Male izrasline u boji kože do tamno braon boje, u području genitalija koje su iznad ravni kože.
  • Nekoliko bradavica bliskih jedna drugoj, koje su u obliku karfiola
  • Svrab ili nelagodnost u području genitalija
  • Povećano lučenje vaginalnog sekreta
  • Krvarenje tokom ili posle seksualnog odnosa

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se obično postavlja fizičkim pregledom genitalnog područja.

Dodatno testiranje može uključivati kolposkopiju i Papa test. Za postavljanje dijagnoze kondiloma, koristi se i  HPV tipizacija radi odredjivanja tipa HPV virusa. Postoji preko 100 tipova HPV virusa koji se dele na visokoonkogene (16,18)  ,srednje onkogene (31,33,35) i  niskoonkogene  tipove virusa ( 6,11 ) u odnosu na potencijal za razvoja karcinoma grlića materice.

Kako se vrši uklanjanje kondiloma?

U okviru poliklinike Tesla Medical možete da obavite uklanjanje kondiloma. Zavisno od težine vaših simptoma i pojave samih genitalnih bradavica, lekar će vam predložiti adekvatnu metodu za uklanjanje kondiloma.

Neke od najčešće korišćenih metoda za uklanjanje kondiloma uključuju:

  • Krioterapija – zamrzavanje bradavica tečnim azotom
  • Laserski tretman
  • Elektrodisekcija – korišćenje električne struje za uništavanje bradavica ( radiotalasi)
  • Hirurško uklanjanje

Najefikasniji način za uklanjanje kondiloma jeste primena radiotalasa. Posle intervencije radiotalasima ne ostaju ožiljci (osim u slucaju većih promena), brzo je zarastanje,  postoperativni bol je zanemarljiva kao i mogućnost komplikacija.

Zakaži termin
phone-icon