Kompletan ginekološki pregled

Kompletan ginekološki pregled

Kompletan ginekološki pregled bi trebalo da uradi svaka žena u reproduktivnom periodu – na svakih 6 meseci do godinu dana, zavisno od preporuka vašeg ginekologa. Isto tako, kompletan ginekološki pregled se savetuje i tokom planiranja trudnoće, kao i usled pojave tegoba vezanih za reproduktivni trakt.

Prva faza ovog pregleda podrazumeva uzimanje ginekološke anamneze, koja se sastoji od opisa postojećih ginekoloških problema (ukoliko ih imate), istorije ginekoloških simptoma, poremećaja i lečenja, kao i informacija vezanih za vaš menstrualni ciklus i prethodne trudnoće (ukoliko ih je bilo).

Druga faza pregleda se sastoji od fizičkog pregleda reproduktivnih organa i pregleda dojki.

Tokom pregleda žena treba da leži na ginekološkom stolu.

Fizički pregled reproduktivnih organa obuhvata:

  • Eksterni pregled
  • Pregled pod spekulumom
  • Bimanuelni pregled

Zatim se izvode tzv. skrining testovi za rak grlića materice, koji uključuju:

  • Papanikolau (Papa) test
  • Kolposkopija (pregled grlića materice uz pomoć kolposkopa – mikroskopa)

Kompletan ginekološki pregled podrazumeva i uzimanje uzorka vaginalnog i cervikalnog brisa, radi ispitivanja postojanja eventualnih infekcija.

Mikroskopski pregled vaginalnog i cervikalnog sekreta pomaže u identifikaciji vaginalnih infekcija poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, trihomonijaze i dr.

I na kraju se izvodi ultrazvučni pregled reproduktivnih organa, koji može biti abdominalni i transvaginalni. Ovim pregledom se mogu uočiti eventualne izrasline i druge nepravilnosti vezane za reproduktivne organe, uključujući: ciste, miome, polipe i tumore.

Na kraju pregleda ćete dobiti kompletan izveštaj i savete za dalje postupanje. Rezultati uzetih briseva se obično čekaju nekoliko dana, nakon čega vas lekar obaveštava o istim.

Zakaži termin
phone-icon