Brisevi u ginekologiji

Brisevi u ginekologiji

Brisevi u ginekologiji su obavezan deo kompletnog ginekološkog pregleda, a isto tako se izvode kod sumnji na postojanje vaginalne i cervikalne infekcije.

Vaginalni, kao i cervikalni sekret ima važnu funkciju u ženskom reproduktivnom sistemu. To je sluz  koju proizvode žlezde vulve, vagine i grlića materice, koja služi za eliminaciju odumrlih ćelija i bakterija – što znači da je ovaj sekret značajan za očuvanje higijene i zdravlja ženskog reproduktivnog sistema odnosno vaginalne flore. Normalan vaginalni sekret je najčešće proziran ili bele boje  i nema neprijatan miris. Zavisno od faze menstrualnog ciklusa, može biti nešto gušći ili ređi.

Svaka promena u ravnoteži normalnih bakterija u vagini može uticati na miris, boju ili teksturu sekreta. 

To znači da postojanje abnormalnog vaginalnog sekreta (promena boje, teksture, količine i mirisa) može da ukaže na postojanje vaginalne infekcije. Odgovor može pružiti vaginalni/cervikalni bris.

Uzimanje vaginalnog i cervikalnog brisa je jednostavno, pomoću sterilnog štapića, nakon čega se u laboratoriji sprovodi tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože vagine i grlića materice na hranljivim podlogama. Uzorak cervikalnog i vaginalnog brisa se ispituje u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika infekcije reproduktivnog trakta. Brisevi u ginekologiji  pored toga što ispituju standardne  vaginalne infekcije koje su najčešće izazvane  ( Candidom, Escerichijom , Enterokokom, Streptococcusom) su značajni i za dijagnostikovanje polno prenosivih infekcija: Chlamidije trahomatis  Ureaplasme urealiticum , Mikoplasme hominis, Gonoreja i dr. Potrebno je lečenje oba partnera. Rezultati obično stižu za 2-3 dana. Treba praviti razliku izmedju rezultata  vaginalnog brisa i vaginalnog sekreta . Oba ispituju da li postoji infekcija u vaginalnom sekretu . S tim sto su  rezultati kod vaginalnog i cervikalnog brisa  specifičniji odnosno dobijamo ime bakterije i količinu bakterije  koja je nadjena u uzorku , kao i antibiogram odnosno listu lantibiotika  na koje je ta bakterija ili gljivica osetljiva ili rezistentna ( neosetljiva). Tako da ciljano lečimo infekciju a samim tim i uspesnije. Za razliku od briseva , rezultati vaginalnog sekreta se prezentuju u grupama i ne dobijamo antibiogram.

Šta znače rezultati vaginalnog sekreta?

Postoji šest grupa vaginalnog sekreta:

  • I grupa sekreta prisutna je kod devojčica, predstavlja  normalan nalaz. Providan ili beličast sekret, bez neprijatnog mirisa, prisutni su Lactobacilli  odnosno dobre bakterije , koje sluze da odrzavaju vaginalnu floru.
  • II grupa sekreta je prisutna kod sexualno aktivnih žena sekret je beličasto proziran bez neprijatnog mirisa, sadrži laktobacile dobre poželjne bakterije.
  • III grupa: je najčešći nalaz kod sexualno aktivnih žena. Boja sekreta je beličasta ili bledo žuta, sekret je nešto gušći i oznacava prisustvo dosta leukocita i patogenih bakterija a može biti i znak bakterijske vaginoze. Potrebno je uraditi  cervikalni i vaginalni bris radi detaljnije dikagnostike i ciljanog lečenja.
  • IV grupa: Neisseria gonorrhoea (izazivač je bakterija gonokok), vaginalni sekret je obilan, žut i mutan. Spada u sexualno prenosive bolesti i neophodno je lečenje oba partnera.
  • V grupa: trihomonijaza (izazivač je protozoa trichomonas vaginalis), vaginalni sekret je žuto-zelene boje, penušav i neprijatnog mirisa
  • VI grupa: gljivična infekcija ili kandida (izazivač je gljivica iz grupe Candida), vaginalni sekret je beo, gust i sirast. To je najčešća vaginalna infekcija i najmanje opasna. Nije polno prenosiva , laka je za dijagnostiku i lečenje. Praćena je svrabom. Često se javĺja posle upotrebe antibiotika ili kod pada imuniteta.

Zavisno od dobijenih rezultata, lekar će preporučiti tretman, koji može da uključuje antibiotike ili antimikotike kao i vaginalne probiotike ,  promenu životnog stila/ishrane. Kod seksulano prenosivih infekcija  je neophodno lečenje oba seksualna partnera.

Zakaži termin
phone-icon