Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je neinvazivna, brza, bezbolna dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i prokrvljenosti štitaste žlezde.

Kada se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde / Indikacije?

Na osnovu fizikalnog pregleda, prijavljenih tegoba i vaše prethodne medicinske dokumentacije, endokrinolog vas može uputiti na ovaj pregled.

Ultrazvuk štitaste žlezde bi trebalo da uradite ako je test funkcije štitaste žlezde abnormalan ili ako lekar tokom pregleda vrata oseti izraslinu na štitastoj žlezdi. Ultrazvuk takođe može proveriti nedovoljno ili prekomerno aktivnu štitastu žlezdu.

Ovaj pregled se obavlja u cilju dijagnostikovanja i ispitivanja sledećih stanja/bolesti:

  • Dijagnostika čvorića, cista, tumora
  • Kod ispitivanje gušavosti – strume, Hašimoto tireoiditisa i drugih zapaljenskih i autoimunih oboljenja štitaste žlezde
  • Kao pomoć pri izvođenju biopsije štitaste žlezde

ultrazvuk štitne žlezde beograd

Kako se izvodi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde obično traje 15-20 minuta. Tokom snimanja je neophodno da pacijent leži na krevetu za pregled, a lekar može da postavi jastučić ispod vašeg vrata kako bi nagnuo glavu unazad i otkrio grlo. U nekim slučajevima, možda ćete morati da sedite uspravno tokom pregleda.

Lekar zatim nanosi gel na ultrazvučnu sondu, koji ima za ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde. Pomerajući sondu napred-nazad preko područja gde se nalazi štitasta žlezda na vratu, lekar dobija sliku unutrašnjosti vaše štitaste žlezde na ekranu kompjutera.

Da li postoje rizici?

Ultrazvuk štitaste žlezde nije povezan ni sa kakvim rizicima. Moći ćete da nastavite sa normalnim aktivnostima čim se pregled završi.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon