PRP terapija

PRP terapija

PRP terapija (eng. platelet rich plasma) za podmlađivanje lica, poznata i kao ’’vampirski’’ tretman, predstavlja naprednu metodu lečenja kože koja koristi prirodnu moć Vašeg tela da se izleči. Smatra se ’’vampirskim’’ tretmanom jer uključuje vađenje krvi.

Ova jednostavna i sigurna fiziološka procedura se zasniva na preradi sopstvene krvi pacijenta i spada među najsavremenije anti-age procedure.

Kada se koristi PRP terapija?

PRP terapija se koristi za:

  • ublažavanje i otklanjanje znakova starenja kože na licu, vratu, dekolteu i rukama
  • poboljšanje teksture, jedrine i sjaja kože
  • redukovanje bora i finih linija,
  • smanjenje podočnjaka i tamnih kolutova oko očiju
  • lečenje ožiljaka od akni, strija i opuštene kože stomaka posle trudnoće.

PRP terapija se takođe koristi za tretman opadanja kose različite etiologije kod žena i muškaraca (alopecia areata, alopecia androgenetica, post-porođajno opadanje kose); istovremeno poboljšava gustinu, jačinu i kvalitet kose.

Radi postizanja najboljih rezultata, savetujemo da se procedura obavlja 3 do 5 puta godišnje sa pauzama od 4 do 6 nedelja između tretmana.

prp terapija beograd

Kako se izvodi PRP terapija?

Tretman započinje tako što se izvadi krv pacijenta. Krv se sastoji od četiri primarne komponente: crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, plazme i trombocita. Posebnim metodama se izdvajaju trombociti (krvne pločice), koji se zatim mikro-injekcijama ubrizgavaju u kožu pacijenta, na određenim dubinama u skladu sa Vašim estetskim potrebama ili se „krv“ razmazuje po licu tokom tretmana. Konačno, vaša koža apsorbuje plazmu bogatu trombocitima. Na ovaj način se istovremeno ubrzava proces proizvodnje kolagena.

Regija na kojoj se vrši aplikacija trombocita se najpre temeljno očisti hirurškim antisepticima. Na kožu se prethodno nanese anestetska krema, a na taj način se minimizira bol tokom tretmana.

Zašto su trombociti tako korisni u ovom slučaju? Zato što ispoljavaju regenerativne i zaceljujuće osobine, budući da imaju sposobnost oslobađanja faktora rasta koji su uključeni u migraciju matičnih ćelija, diferencijaciju i razmnožavanje, stimulaciju rasta fibroblasta, proizvodnju kolagena i neovaskularizaciju.

Od nedavno u kombinaciji sa PRP tretmanom primenjujemo i preparate koji sadrže hijaluronsku kiselinu (Cellular Matrix®). Na taj način čitava procedura deluje još potpunije, budući da omogućava ispoljavanje hidrirjućih efekata hijaluronske kiseline, pored regenerativnih osobina PRP-a.

Kako da se pripremite?

  • Nemojte da konzumirate alkohol 3 dana pre tretmana
  • Unosite dovoljnu količinu tečnosti, minimum oko 2 litra dnevno
  • Nedelju dana pre tretmana prestanite sa korišćenjem anti-inflamatornih lekova i kortikosteroide.
  • Pre i posle tretmana ne smete da koristite lekove na bazi acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol, Midol i dr.).

Da li postoje rizici?

Najčešće neželjene reakcije uključuju: modrice, otok i crvenilo. Obično se pojavljuju odmah nakon intervencije, ali zato prolaze u roku od nekoliko dana. Zaštita kože od sunca je veoma važna. Budući da PRP sadrži Vašu krv, gotovo da ne postoje šanse za infekciju ili alergijsku reakciju.

PRP tretman se ne primenjue kod trudnica i u slučajevima disfunkcije trombocita, trombocitopenije, autoimunih oboljenja, sepse, akutnih bolesti, hroničnih bolesti jetre, kao i kod bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.

Šta nakon tretmana?

Dobićete detaljna uputstva od lekara kako da pravilno negujete, zaštitite i hidrirate kožu nakon tretmana. Zaštita od sunca je obavezna.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon