Patch-test

Patch-test

Patch-test je dijagnostički test koji zauzima posebno mesto u dermatologiji. Zahvaljujući njemu se dokazuje postojanje kontaktne alergije, odnosno kontaktnog dermatitisa. Na taj način se utvrđuje koje supstance dovode do nastanka kontaktnog dermatitisa.

Šta treba da znate o kontaktnom dermatitisu Patch-test?

Kontaktni dermatitis predstavlja upalne promene na koži, nastale usled reakcije na različite supstance/alergene. Uobičajeni simptomi su: svrab, osip na koži, crvenilo, perutanje, mehurići na koži, iritacija.

Postoje tri vrste kontaktnog dermatitisa:

  • alergijski kontaktni dermatitis,
  • iritativni kontaktni dermatitis,
  • fotokontaktni dermatitis.

Alergijski kontaktni dermatitis: javlja se kada koža razvije alergijsku reakciju nakon izlaganja stranoj supstanci, što uzrokuje da telo oslobađa upalne hemikalije koje mogu izazvati svrab i iritaciju kože.

Iritativni kontaktni dermatitis: najčešći tip kontaktnog dermatitisa, a javlja se kada koža dođe u kontakt sa toksičnim materijalom. Takođe se može pojaviti i ako koža previše često dolazi u dodir sa manje iritantnim materijalima – poput sapuna ili čak vode.

Fotokontaktni dermatitis: reakcija koja se može pojaviti kada su aktivni sastojci u proizvodu za kožu izloženi suncu i uzrokuju iritaciju.

patch-test beograd

Kako se izvodi test Patch-test?

Da bi se obavilo ovo ispitivanje, neophodno je da bar dva puta posetite lekara: pri prvoj  poseti se postavljaju flasteri, odnosno „patch-ovi” na kožu, a nakon dva dana (48 sati) ponovo dolazite u Tesla Medical kako bi se flasteri skinuli i očitala reacija na Vašoj koži.

Patch test se izvodi veoma jednostavno: supstance za koje postoji sumnja da izazivaju kontaktni dermatitis se postavljaju u formi flastera, najčešće na području kože leđa. U ovim flasterima se nalazi samo mala količina različitih pojedinačnih supstanci (od 25 do 150 različitih supstanci).

Mesta postavljanja određenih supstanci se precizno obeležavaju, najčešće crnim markerom, i na taj način je olakšana identifikacija ’’krivca’’ za kontaktni dermatitis. Nakon 48 sati je potrebno da ponovo dođete u Tesla  Medical, kako bi lekar mogao da proceni reakciju na Vašoj koži nakon skidanja flastera.

Da li je potrebna posebna priprema?

Obavezno prijavite lekaru koje sve lekove i/ili suplemente koristite, budući da njihovo korišćenje može uticati na tačnost rezultata testiranja.

Pre sprovođenja testa, u konsultaciji sa lekarom trebalo bi da prestanete sa korišćenjem sledećih lekova:

  • Lekova protiv alergije (iz grupe antihistaminika) kao što su Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase, Pressing na minimum 5-7 dana pre testa.
  • Rinaseka,Fervexa minimum 5-7 dana pre testa.
  • Kortikosteroida (Dexason, Lemod, Nyripan, Urbason, Pronison) minimum 24 sata pre testa.

Da li postoje rizici?

Patch test može u nekim slučajevima da dovede do komplikacija, uključujući:

  • produžena kožna reakcija (i do nekoliko nedelja)
  • pojava kožne reakcije na supstance na koje do tad niste imali alergijsku/iritativnu reakciju (može se javiti i posle 10 dana od testa)
  • iako se za potrebe testa koristi hipoalergijski flaster, pri čemu je rizik od nastanka alergijske reakcije minimalan, može doći do reakcije na sam materijal od koga je napravljen flaster
  • pojava reakcije koja se naziva „ljuta leđa“, kada je cela površina kože leđa zahvaćena, nastala kao posledica pozitivne ili lažno pozitivne reakcije na većinu supstanci; ili se javlja kod ljudi kod kojih se testiranje obavlja u toku aktivnog dermatitisa.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon