Botox kozmetske injekcije

Botox kozmetske injekcije

Botox kozmetske injekcije ili Botulinum toxin A ili botoks (Botox®) je produkt anaerobne bakterije Clostridium botulinum. Iako se radi o toksinu, posebnom farmakološkom obradom dobija se visoko prečišćeni protein ove bakterije, poznat kao botoks, koji se koristi u medicinske ili estetske svrhe.

Botulinum toxin predstavlja jednu od najvažnijih supstanci na polju facijalne rejuvenacije i predstavlja najpopularniji način da se smanje bore i fine linije na licu.

Kako deluje Botox?

Pokreti mišića na licu su najčešće odgovorni za nastanak bora i finih linija. Botoks injekcije deluju tako što blokiraju nervno-mišićne signale, a za posledicu dobijamo slabljenje mišića, koji zato ne mogu da se kontrahuju i time dolazi do smanjivanja neželjenih bora i finih linija na koži.

Botox® injekcije se najčešće koriste za ublažavanje i korekciju bora gornje trećine lica, na čelu, oko očiju, kao i između obrva.

botox beograd

Zašto treba da se odlučite za ovu intervenciju?

  • Botox kozmetske injekcije su jedan od najbrže delujućih i najbezbednijih načina da odstranite bore i fine linije.
  • Botoks može da se kombinuje sa drugim kozmetskim procedurama kao što su dermalni fileri, hemijski pilinzi ili mikrodermoabrazija za dalje poboljšanje rezultata. Zapravo kombinacija ovih terapija čak može da prevenira formiranje novih linija i bora.
  • Botox® injekcijama takođe može da se postigne ublažavanje, smanjenje ili otklanjanje pojačanog znojenja ispod pazuha (aksilarna hiperhidroza); pri čemu postignuti efekat obično traje 3 do 4 meseca.

Kako se izvodi Botox?

Pre ubrizgavanja botoksa u željene regije, koža se prvo temeljno čisti antiseptikom. Radi preciznog aplikovanja supstance, označavaju se tačke ubrizgavanja. Lekar će Vas zamoliti da ponovite određene pokrete lica, kako bi procenio stanje vaših mišića i precizirao mesta gde će se ubrizgati botoks.

Sama aplikacija injekcije je veoma brza, a nakon toga se mesta ubrizgavanja proveravaju na manja krvarenja ili modrice.

Obično nije potrebna lokalna anestezija za botoks tretman.

Kada možete očekivati rezultate?

Nakon primene botoks injekcija, prve vidljive rezultate možete da očekujete već nakon 2 dana, dok se pun efekat uočava obično nakon 10-14 dana od intervencije. Treba reći da su postignuti rezultati prolazni, traju 3 do 4 meseca, što znači da je neophodno ići na ponovljeni tretman nakon ovog perioda.

Da li postoje rizici?

Neki ljudi osećaju glavobolju, bol u licu, svrab i osetljivost na mestima ubrizgavanja botoksa.

Anafilaktička reakcija na botoks je vrlo retka.

Komplikacije se obično dešavaju ako se botoks ubrizga u pogrešno područje ili u pogrešan mišić. Primeri su padanje obrva ili spušten kapak. Na sreću, ovi efekti nestaju nakon 6-8 nedelja.

Može se desiti i asimetrija, koja se obično javlja kao posledica toga što neki mišići reaguju na botoks bolje od drugih, ali se ovo može ispraviti.

Ukoliko se ubrizga previše botoksa, možda ćete imati tzv. ’’smrznuto lice’’, pa se prirodniji rezultat može postići upotrebom manje količine proizvoda.

Šta nakon tretmana?

  • Izbegavajte upotrebu alkohola i protiv-upalnih lekova noć pre i 24 sata nakon tretmana, budući da mogu pogoršati nastale modrice.
  • Izbegavajte vežbanje najmanje 24 sata, a tretmane lica barem 2 nedelje nakon tretmana.
  • Nemojte nanositi šminku 12 sati nakon tretmana, to pomaže u sprečavanju infekcije.
  • Izbegavajte ležanje ili spavanje na prednjoj strani lica barem 4 sata od tretmana.

Kompletan cenovnik naših usluga možete pogledati klikom OVDE.

Zakaži termin
phone-icon